Gadekæret
Billedet er fra 1907 Gadekæret var vigtigt for landsbyen. Her drak dyrene vand, og der kunne vaskes tøj og hestevogne. Vognene blev kørt direkte ud i vandet.
Billedet er fra før 1918
Om sommeren kunne gadekæret tørre ud og om vinteren fryse til is, Så måtte man holde nogle huller åbne i isen. Hvis vinteren var meget kold, kunne alt vandet i kæret fryse. Så måtte kvæget vandes ved en kilde ved Karlslunde mose.
Billedet er taget den 3. november 1921
En gang imellem
måtte gadekæret renses for skidt og affald. Det krævede mange mænds indsats med
skovle og hestevogne. .
Fordi gadekæret lå centralt, var det et oplagt mødested, og børnene legede gerne omkring kæret og på broerne over den bæk, der førte vand til dammen. Drengene søsatte deres legetøjsskibe, pigerne kiggede måske på. Om vinteren kunne man løbe på skøjter, når der var is på vandet.
Nytårsaften måtte man gerne lave sjov med folk, og en af de ting man kunne finde på, var at trække naboens vogn eller redskaber ud i gadekæret.
Det var vigtigt at
kunne slukke ildebrande, fordi der let gik ild i husene, når tagene var
stråtækte. Gadekæret var derfor også en branddam. Der lå et lille sprøjtehus på trekanten mellem Nylandsvej og Ved Kæret. Her havde man byens brandslukningsudstyr. Indtil 1958 var det en hestetrukken brandsprøjte, der skulle drives med håndkraft, samt en masse spande og slanger.
Møllevej og gadekæret 1967 - Foto Finn Thomsen
Sådan så der ud ved Møllevej og Gadekæret juleaften 1967! Til stor gene og irritation for flere af byens borgere, hvoraf nogle fik vand i kældre og på stuegulve - især 'Corner' på hjørnet af Brøndstræde og Hovedgaden måtte holde for. Det var ikke første gang det skete, men sidste (forhåbentlig). Den 30. oktober 1968 vedtog Teknisk udvalg, ifølge Roskilde Tidende, at bevilge de 200.000 kr det kostede at rørlægge bækken gennem byen. Man forventede arbejdet igang indenfor et par uger.
Hulbækken kommer ude fra markerne nordvest for Fløjterupvej og krydser Karlslunde Centervej, hvor vejen til Hedeagergård udmunder. Fra Centervejen er bækken - bortsetfra gadekæret - rørlagt indtil det åbne land øst for Mejerivej.
Gadekæret 2008
|