Gl. Karlslundegård - Nylandsvej 66 - Matr. 20a

 

Foto Google

 

 

Foto Google

 

 

 

Gammel Karlslundegård er en af Karlslundes gamle gårde, men hvor gammel den er ved man ikke. Den første bonde, der er skrevet noget om, var Hendrik Larsøn, der boede her i starten af 1700-tallet.

 

Gården har haft flere navne, bl.a. Universitetsgården, fordi den var ejet af Københavns Universitet, og Gammel Karlslundegård i modsætning til den store Karlslundegård ved landevejen.

 

Da Gl. Karlslundegård var ejet af universitetet, blev jorden dyrket af en fæstebonde, der boede på gården og betalte afgift til universitetet. Når en fæstebonde døde, var det meget almindeligt, at den nye fæster blev ham, som giftede sig med enken.
 

Kvinden Gundel Olsdatter nåede i 1780’erne at være gift med tre forskellige fæstere. Efter den tredjes død blev hun gift med fæstebonden Niels Nilausen fra Vendalsgård. Han fik dermed retten til Gl. Karlslundegård.
 

Niels Nilausens søn og sønnesøn var begge sognefogeder. Det var et vigtigt arbejde, som kun gårdmænd blev valgt til.

Gården har haft 4 bygninger - en firelænget gård. Nu er kun stuehuset tilbage. Den er blevet ombygget til lejligheder, men de nye bygninger ligger på samme måde som de gamle.

 

Gården blev i 199x bygget om til ejerlejligheder.

 

Udstykning:

  • 1947-48: mosegrunde ved Smedeholmen

  • 1965: Nylandsvej 58a-58d

  • 1974: 39 grunde i Møllehaven

Se også andre gårde